معاینه و تشخیص بیماری هموروئید یا بواسیر
همیشه مشاهدهی محل آسیب اولین گام عملی برای تشخیص بیماریها است. نشان دادن مقعد به پزشک برای بسیاری از افراد شرمآور است، برای همین بسیاری از افراد جامعه مبتلا به بواسیر از مراجعه به پزشک خودداری میکنند و ترجیح میدهند با بیماری خود سازگار شوند.
پزشک در اولین ویزیت خود ابتدا به گرفتن شرححالی دقیق از علائم بیمار و سابقه بیماریهای دیگر او میپردازد. ارائه شرح حال دقیق توسط بیمار و شرح کامل نشانهها با جزئیات میتواند کمک بزرگی به سرعت تشخیص بیماری یا نوع آن کند. سپس پزشک با مشاهدهی ظاهری ناحیهی مقعد در حالتی که فرد به صورت سجده، پهلو و حتی طاق باز با پاهای خم و باز شده قرار گرفته است، میتواند تا حدودی وجود هموروئید را تشخیص دهد. در صورت شک به درونی بودن بواسیر نیاز به معاینه با انگشت و همچنین جهت تأیید آن، استفاده از روشهای دیگر است.
رنگ خون خارج شده از مقعد نیز میتواند به تشخیص بهتر و سریعتر کمک کند، زیرا معمولاً خون تیره نشانهای از خونریزی در نواحی بالایی دستگاه گوارش و رودههاست و خون روشن نشانهی نزدیکی محل خونریزی به مقعد است. با این حال نمیتوان گفت همیشه خون قرمز روشن نشانهی هموروئید است و برای تشخیص قطعی نیاز به بررسی بیشتر وجود دارد. خونریزی علاوه بر هموروئید میتواند نشانه سایر بیماریهای دستگاه گوارش مانند برجستگیهای گوشتی، تودههای خوشخیم یا بدخیم، بیماری التهابی روده باشد. مخلوط یا جدا بودن خون از مدفوع نیز یک راهنمای دیگر برای تشخیص هموروئید از سایر بیماریهای احتمالی است زیرا معمولاً خونریزی هموروئید جدا از مدفوع خارج میشود.
در بررسی با انگشت پزشک با انگشت پوشیده با دستکش و آغشته به ژل برای کاهش درد معاینه، درون مقعد را لمس میکند. لمس هر توده و یا برآمدگی غیر معمول پزشک را ملزم به بررسی بیشتر با انجام معاینات بالینی دیگر خواهد کرد.
بسته به تشخیص پزشک، کولونوسکوپی (در کولونوسکوپی با استفاده از وارد کردن یک لولهی باریک دارای دوربین به درون مقعد داخل آن را مشاهده میکنند.) برای دیدن تمام روده و یا سیگموئیدوسکوپی برای مشاهدهی قسمت انتهایی راست روده درخواست میشود. سن بیمار در تصمیم پزشک بیتأثیر نیست. برای اطمینان در افراد مسنتر نیاز به بررسی وسیعتر و دقیقتری است.
در نهایت پزشک با دیدن داخل کانال مقعد و روده و تطبیق نشانههای بیمار با مشاهدات خود به تشخیص بیماری و حتی نوع آن میرسد. تشخیص صحیح نوع بیماری هموروئید برای تجویز درمان مؤثر و کارآمد آن نقش کلیدی دارد. بهبودی کامل فقط زمانی به دست میآید که پزشک مشکل بیمار را به درستی تشخیص داده باشد.
برگرفته شده از :
بیماری بواسیر یا هموروئید چیست؟ و علل بروز این بیماری